Välkommen till Kosta Glasbruk

I skenet från de varma ugnarna kan du följa tillverkningen och se den glödande glasmassan ta form. Glaset gjuts i form eller munblåses, för att sedan kylas och slipas. En del glasföremål målas också i vårt måleri.

Glasblåsare som sätter en fot på vinglas

Besök Kosta Glasbruk

Glashyttan är öppen för besökare alla dagar i veckan.
Det finns även möjlighet att gå en guidad tur eller provblåsa glas.

Måndag - fredag kl 10.00-17.00 (lunch 10.45 - 11.30)

Lördag - söndag kl 10.00-17.00 (lunch 15.00 - 15.45)

                                                               Köp Entrebiljett   Köp Guidad tur   Boka glasblåsning

              Boka glasblåsningskurs - grundkurs    Boka glasblåsningskurs - fortsättning

Hyr hytta - 1h glasblåsning

 

På vårt glasbruk i Småland har du möjlighet att uppleva Kosta Bodas och Orrefors glasproduktion på nära håll. Hyttan är vanligtvis öppen året runt och du är varmt välkommen in på ett besök för att beskåda en gammal svensk hantverkstradition och ett verkligt hantverk direkt på plats i Sveriges numera äldsta verksamma glasbruk.

På Kosta glasbruk har några av Kosta Bodas färgstarka formgivare sina ateljéer. Här verkar bland andra Bertil Vallien, Lena Bergström och Kjell Engman i nära samarbete med hantverkarna i hyttan. Folkkära glaskonstnärer som Ulrika Hydman-Vallien, Bertil Vallien och Kjell Engman har gjort Kosta till något som många har en relation till. Glasbruket är Sveriges äldsta verksamma glasbruk, här har ugnarna varit igång sedan 1742. Sedan dess har glasblåsarna bemästrat den flytande glasmassan och förfinat hantverket från generation till generation.

Som besökare kan du bevittna det skådespel som det manuella arbetet i hyttan utgör. Risken är dock att du fastnar här länge, det är en fascinerande syn. Du kan även ta chansen att prova på själv.

På bruksområdet hittar du även vår utställningshall, Kosta Boda Art Gallery. Där har du har möjlighet att se aktuella utställningar. Här finns även en fabriksbutik för Kosta Boda och en för Orrefors.

<% totalCount %> produkter