Kosta Boda Art Gallery

Konsthall i hjärtat av Glasriket

Entre till Kosta Art Gallery

Kosta Boda Art Gallery är en konsthall ett stenkast från glasugnarna på Kosta Glasbruk.

Konsthallen representerar vårt nutida konstglas med nya utställningar från våra berömda konstnärer och formgivare.
Aldrig tidigare har så mycket glaskonst varit tillgängligt på ett och samma ställe. Låt dig förföras av de olika konstnärernas skilda uttryck och sätt att förhålla sig till glaset. Kanske hittar du ett konstverk som talar direkt till dig.

Kosta Boda Art Gallery består av en konsthall, ritad av Bruno Mathsson i början av 50-talet. Bruno Mathssonhallen har glasmosaikgolv, gjort i Kosta och fönster från golv till tak. Längst bort gömmer sig en väggmålning av Vicke Lindstrand. Det gamla Brukskontoret gjordes om till galleri 2014. Glasbaren är formgiven av Lena Bergström.
En av många unika objekt som enbart går att köpa i Kosta är Kosta-krukan. Krukan är tillverkad av 100% återvunnet glas från Kosta glasbruk och har en ingjuten stämpel.

Kosta Boda har en lång tradition av att producera konstglas i världsklass och ryktet om Kosta Boda som det kreativa, konstnärliga och utmanande har spridit sig långt utanför Sveriges gränser. Våra konstnärer och formgivare är kända för sitt artisteri, sitt konstnärskap och sin förmåga att överraska och fortsätta utveckla unika tekniker inom glasformgivning. På Kosta Art Gallery kan du köpa konstglas av världsklass.

Med Kosta Boda konstglas sträcker vi oss ut i världen, samtidigt som vi tar världen hem till Kosta. Med glasets oändliga möjligheter i fokus skapar våra konstnärer konst som bygger på kreativitet, kunskap och mod, i kombination med kärleken till glas som material.

 

 

 Konstglas & utställningar


Kosta Boda har en lång tradition av att producera konstglas i världsklass och ryktet om Kosta Boda som det kreativa, konstnärliga och utmanande har spridit sig långt utanför Sveriges gränser. Våra konstnärer och formgivare är kända för sitt artisteri, sitt konstnärskap och sin förmåga att överraska och fortsätta utveckla unika tekniker inom glasformgivning. På Kosta Boda Art Gallery kan du köpa konstglas av världsklass.

I deras stora utställningslokal ställs varje år ut en ny tillfällig utställning med spännande samtidskonstnärer som visar ny konst i samarbete med Kosta Boda. 

Palace Garden

Invigning lördag 27 april

Vi öppnar sommarsäsongen med utställningen, Palace Garden, som bygger vidare på fjolårssommarens succé jubileumsutställningen på Solliden. Åsa Jungnelius, Ellen Ehk Åkesson, Markus Åkesson, Johan Röing och Bertil Vallien medverkar med sina installationer från Solliden, kompletterade med nya verk.

Åsa Jungnelius 

Åsa Jungnelius intresserar sig för de monumentala uttrycken och de socialt och strukturellt konstruerade rum där de tar plats. Genom objekt och material som värdebärande representationer för identitet och projektionsyta för det kroppsliga undersöker hon relationen mellan materia och människa och den glidande skala av positionering som ständigt omförhandlas och återskapas genom historien. 

Åsa Jungnelius

Ellen Ehk Åkessons

Begrepp som att söka sina rötter och att gräva där man står kan vara klyschor, men är i högsta grad relevanta för att beskriva Ellen Ehk Åkessons konstnärliga gärning. Ellen är född i Småland, där hon bor än idag, numera med sin familj, i Nybro – mitt i Glasriket. Här arbetar hon i en ateljé i Pukebergs gamla glasbruk där hennes man Markus Åkesson, konstnär, också har sin ateljé – även han är knuten till Kosta Boda. Med Småland som bas har Ellen ställt ut över hela världen. Hon finns representerad på gallerier i såväl Stockholm som Paris och övriga Europa. Man finner hennes verk i många samlingar i Asien, där hennes konst har visats flitigt.
 Ellen-Berry


Markus Åkesson

Markus Åkesson har blivit känd internationellt främst för sitt suggestiva, tekniskt sofistikerade realistiska måleri. Alltsedan sin tid som glasgravör har Markus Åkesson känt en stark dragning till glaset. Tillsammans med blåsarna och sliparna i hyttan på Kosta Glasbruk har Åkesson påbörjat vad han är övertygad om kommer bli ett långsiktigt utforskande av glaset.

Out Of Sight Markus Åkesson

Johan Röing

Johan Röing är den senast tillkomna konstnären på Kosta Boda. Han är känd främst som skulptör, skolad under sju år vid legendariska Konstakademin i Düsseldorf under institutionens storhetstid på åttiotalet. Det var inte långt efter att skolans omstridde, banbrytande professor och schaman Joseph Beuys — en av 1900-talskonstens största frontfigurer — hade blivit utslängd från skolan. 

Akademin i Düsseldorf är en av efterkrigskonstens viktigaste läroanstalter. Många av de största tyska konstnärerna skolades där.
 

Johan Röing

Bertil Vallien 

Tillsammans med Kosta Boda har Bertil Vallien utforskat och utvecklat glaskonsten till något helt eget, bortom gamla sanningar och tekniker. Gång på gång har hans visionära resa in i glasets smältpunkt ställt medarbetare och assistenter inför tuffa utmaningar. Han lämnade tidigt det elegant slipade kristallglaset bakom sig för en råare verklighet med sina sandgjutningar.

 

Bertil Vallien

 

<% totalCount %> produkter